Terug

K-Paviljoen Psychiaterie infantile, Brugge (BE)

Project

K-Paviljoen Psychiaterie infantile

Productie

StoBrick

Architect

Boeckx Architects

Uitvoering

Bouwbedrijf Himpe nv

Bouwbedrijf

Bouwbedrijf Himpe nv

Het project wordt één van de eerste, zoniet de eerste, toepassingen van het passiefbouw voor een verblijfsafdeling van een ziekenhuis.

Boeckx Architecten wou voor deze verblijfplaats een traditionele bouwmethode met bakstenen hanteren, maar om passief te kunnen bouwen zou er door de dikte van de muren veel ruimte verloren gegaan zijn. Daarvoor boden StoBrick, de baksteenstrippen van Sto, specialist in gevelisolatiesystemen, gevelpleisters en harde bekledingen, de oplossing. Deze steenstrippen maken de authentieke reconstructie van baksteengevels mogelijk bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, zonder de charme van de traditionele baksteen te verliezen. In combinatie met isolatie uit geëxpandeerd polystreen (EPS), een wapeningslaag met de daarop verlijmde steenstrippen, zorgt dit voor een energiezuinig geheel, zodat energetisch en esthetisch bouwen hand in hand gaan. Met een maximale dikte van 11 tot 14 mm, besparen de steenstrippen heel wat plaats in de gevelopbouw.

Architectuur, stabiliteit en speciale technieken werden ontwikkeld vanuit een BIM-model aangevuld met onder andere comfortsimulaties en zonnestudies. Er werd gebouwd aan de strengste eisen naar u-waardes (ISO_1) en luchtdichtheid (n50=0,6 h-1). Het project is recent afgeleverd in juni 2018.

Het paviljoen voor kinderpsychiatrie brengt de kinderen letterlijk uit het ziekenhuis naar een nieuw huis. De aparte entiteit voor de kinderen, uitgevend op achterliggend natuurgebied, brengt licht, rust en natuur door middel van patio’s. Op het groendak bevindt zich een speelplaats waar de kinderen zich kunnen uitleven.