Terug

Huidevetters, Brussel (BE)

Project

Huidevetters

Architect

Dewil architecten

Uitvoering

Sebimat sprl

Bouwbedrijf

Brusselse Haard

Producten

Sto-Ceramic Tile

ZWARE RENOVATIE VAN EEN APPARTEMENTSGEBOUW EN HERAANLEG VAN EEN PUBLIEK PLEIN

In 2009 schreef de Brusselse Haard een architectuurwedstrijd uit voor de herwaardering van de site “Huidevetters” in hartje Brussel. De opgave omvatte de ingrijpende renovatie van het appartementsgebouw en de heraanleg van het Krakeelplein. Het oude, monolithische appartementsgebouw wordt getransformeerd tot een nieuw, hedendaags gebouw voor sociale huisvesting. De bestaande, piepkleine appartementen worden omgevormd tot nieuwe, open, leefomgevingen die rijmen met de huidige woonnormen.

Verschillende insnijdingen in het oorspronkelijke volume verdelen het massieve gebouw in kleinere volumes en brengen meer licht tot diep in het gebouw. Door die ingreep ontstaan er knusse tussenruimtes, terrassen en groene binnengevels. Het ontwerp zorgt voor een rustige woonoase in het centrum van de hoofdstad.

Het volledig ingesloten, koude Krakeelplein wordt omgetoverd tot een rustig, semipubliek park. De omwonenden krijgen er een mooi uitzicht bij zonder dat hun privacy in het gedrang komt. Natuurlijke groene buffers schermen de omliggende gebouwen af van het park.De speelse groenaanleg brengt dynamiek en reliëf op het plein. Banken en tafels bieden intieme plekjes en bevorderen het sociaal contact. ‘s Nachts kan het park afgesloten worden met een hek.