Begin 2021 zullen nieuwe normen inzake brandveiligheid van het gevelsysteem van kracht gaan. De actuele regelgeving houdt onvoldoende rekening met het risico op brandvoortplanting via het gevelsysteem. Het nieuwe Koninklijk Besluit zal een derde situatie toevoegen aan de bestaande wetgeving inzake brandveiligheid. Hieronder beschrijven we kort de 3 situaties:
1. Brandoverslag via het oppervlak van de gevelbekleding.
2. Brandoverslag tussen 2 compartimenten. In- en uitwendige brandoverslag tussen 2 bouwlagen.
3. Nieuw: brandoverslag over / via het gevelisolatiesysteem door toedoen van de brandbare onderdelen zoals gevelisolatie.
Brandgedrag isolatiematerialen
Als er verkeerde isolatiematerialen worden gebruikt, kan dit desastreuse gevolgen hebben als er brand ontstaat. Brandbare materialen voeden vuur en verspreiden het. Minerale wol is onbrandbaar en geleidt ook geen warmte. Daarom is het uiterst geschikt als gevelisolatie voor hoogbouw en publieke gebouwen.
Speel op veilig met StoTherm Mineral
StoTherm Mineral is een duurzaam buitengevelisolatiesysteem met isolatieplaten van minerale wol geschikt om op bijna alle ondergronden aan te brengen. Met isolatieplaten van minerale wol combineer je hoge thermische prestaties, brandveiligheid en geveldesign. StoTherm Mineral voldoet aan de toekomstige Belgische normen op gebied van brandveiligheid (brandklasse A2-s1,d0 ). Bovendien is het systeem ATG gecertifieerd!
Hou nu al rekening met de nieuwe norm in uw gevelontwerp
De brandveiligheid van de gevel is onderdeel van het volledig brandveilig ontwerp. Als architect houdt u nu al best rekening met de toekomstige normen. Dankzij de Sto BIM-module kan men snel en slim de nieuwe brandveiligheidsnormen verwerken in het gevelontwerp.
FAQ
-
Hoe wordt brandbaarheid bepaald in een gebouw?
Brandbaarheid van materiaal bepaalt voor een deel de veiligheid van het gebouw. Hoewel bijna alles brandt als de temperatuur maar hoog genoeg wordt, is er wel iets te zeggen over hoe snel bepaald materiaal in brand kan raken. Dat wordt in Europa aangeduid in brandklassen van A (bijna onbrandbaar) tot F (zeer brandbaar).
-
Wat is brandreactie?
De brandreactie van de materialen of bouwsystemen is één van de belangrijkste factoren (maar niet de enige) om de brandrisico’s in het bereik van gevels te beperken. De brandreactie geeft weer in welke mate een materiaal (of een gesloten bouwsysteem van welbepaalde componenten, bv. ETICS) kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een brand.
-
Wat is brandweerstand?
De brandweerstand kan omschreven worden als het vermogen van een constructief bouwelement om gedurende een bepaalde tijdsduur te blijven voldoen aan de eisen in verband met de brandstabiliteit, de vlamdichtheid, de thermische isolatie en/of om het even welke andere vereiste functie.
-
Wat is een brandklasse?
In de brandreglementering worden eisen gesteld aan de brandbaarheid van bouwmaterialen. Onder andere materialen die worden gebruikt voor het isoleren van gevels. De brandbaarheid van een materiaal zegt iets over hoe makkelijk een materiaal brandt en vuur zich verder kan verspreiden. Hiervoor wordt in het bouwbesluit de term ‘brandklasse’ gebruikt.
Materialen worden geclassificeerd naar hun bijdrage aan de ontwikkeling van brand en rook: de brandklassen en de rookklassen. De brandklassen worden aangeduid met een letter en een cijfer: van A1 (onbrandbaar) tot F (buitengewoon hoge bijdrage). De rookklassen worden aangeduid met s1, s2 en s3 (respectievelijk geringe, gemiddelde en grote bijdrage aan de rookproductie).
-
Wat betekent niet-brandbaar?
Als het materiaal niet bijdraagt aan een brand heb je een niet-brandbaar materiaal.
De gradatie van niet-brandbaarheid wordt bepaald door de Euroklassen, waarbij de klassen A1 en A2 niet-brandbaar en B-F brandbaar zijn.
-
Worden systemen voor gevelisolatie wel goed getest op brandbaarheid?
Jazeker. Onafhankelijke onderzoekers testen (natuurlijk) geheel volgens de wettelijk voorgeschreven regels. In EU-verband worden nu wel nieuwe methoden ontwikkeld, die verder gaan dan de bestaande ‘single burning item test’. Die test geeft op zich een prima indicatie van de brandbaarheid van materialen, maar met de nieuwe methode (‘large scale firetest’) kan dat materiaal onder meer verschillende omstandigheden worden getest. Sto is voorstander van een dergelijke uitbreiding van de tests.