Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Helderheidswaarden op ETICS

Donkere oppervlakken functioneren bij directe zonnestraling als een hittemagneet: ze absorberen het opvallende zonlicht en zetten het om in warmte. De temperatuur van de gevel kan oplopen tot boven de 80 °C. Dit kan leiden tot scheurvorming of vervorming van de isolatieplaat. In lijn met de aanbevelingen van het WTCB wordt de toepassing van donkere kleuren bij de verschillende gevelsystemen dan ook best beperkt in functie van het gevelsysteem en type afwerking.

Wat zijn helderheidswaarden?

Iedere kleur bezit een helderheidsindex (H). Dankzij de helderheidsindex is het mogelijk om tinten van wit (H = 100) tot zwart (H = 0) te klasseren. Donkere gevels absorberen het zonlicht en zetten het om in warmte. Lichte oppervlakken daarentegen reflecteren het grootste deel van de stralingsenergie. Behalve voor noord georiënteerde gevels, want die worden niet blootgesteld aan directe zonnestralen.Donkere sierpleister gevel op ETICS Afbeelding volledig weergeven

Sto X-Black Technology voor sierpleister

Donkere kleuren voor sierpleister

Dankzij Sto X-Black Technology vallen praktisch alle beperkingen inzake kleur weg. Ook intensieve kleuren en donkere gevels vormen vaak geen probleem. De gebruikte pigmenten en vulstoffen van Sto X-Black Technology zijn samengesteld volgens een bijzonder effectieve NIR-receptuur. Dankzij deze technologie blijven donkere gevels aanzienlijk koeler en is de gevel beter bestand tegen mogelijke schade.


Wist je dat het schilderen van gevels nog voordelen heeft? Zo zal het de kleurhomogeniteit en de kleurstabiliteit ten goede komen, vooral bij donkere kleuren. Daarenboven accentueert een verfsysteem de vlakke afwerking van de gevel.

Je kan de kleuren en hun helderheidswaarden hier raadplegen.StoBrick ETICS Afbeelding volledig weergeven

Gevel donkere harde bekleding

Donkere kleuren voor harde bekleding

Ook harde bekledingen met donkere kleuren, leiden tot een grotere opwarming van het gevelvlak. De Sto-groep heeft internationaal jarenlange goede ervaringen met de toepassing van harde bekledingen uit het StoBrick assortiment in donkere kleuren. De systemen en hun componenten werden getest in het kader van internationale technische goedkeuringen in Europese landen.Bekijk hier het StoBrick assortiment.

Case: nieuwbouwproject in Oostduinkerke

Fotograaf: Yannick Milpas - Desmet & Lammens architecten BVBA