Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Wooncomfort en gezond binnenklimaat: belangrijke elementen in het isolatie-ontwerp

Het EPC en EPB zijn belangrijke certificaten voor een woning om de isolatienormen te halen en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Maar ook andere elementen zoals het wooncomfort en een gezond binnenklimaat spelen een belangrijke rol bij het architecturale ontwerp van de isolatie, maar zijn minder makkelijk meetbaar. Volgens Sto, expert in gevelisolatiesystemen en -bekledingen, wordt het hoogste wooncomfort bereikt door verminderd energieverbruik in combinatie met thermisch comfort. De juiste hoeveelheid isolatie uit goede materialen, zonder over-isolatie te creëren, is hierbij van groot belang.

Niet of onvoldoende geïsoleerde buitenmuren zijn, na het dak, de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Zonder gevelisolatie gaat er namelijk nog zo’n 20% van de warmte in huis verloren. Maar nog te vaak wordt hierbij over het hoofd gezien dat gevelisolatie niet enkel warmte binnenhoudt, maar ook het wooncomfort van de bewoners het hele jaar door aanzienlijk verhoogd en bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Bovendien is het bij renovatie of nieuwbouw belangrijk om geen over-isolatie te creëren om kost wat kost het energieverbruik te verminderen, want overisolatie kan de gezondheid schaden. Daarom moet het effect van isolatie op de kwaliteit van het binnenklimaat gemonitord worden. Vandaag zijn er dan ook steeds meer studiebureaus die zowel de isolatiewaarde als het binnenklimaat in de gaten houden.


Verhoogd wooncomfort


Het effect van isolatie op het binnenklimaat in een woning is groot. In een goed geïsoleerd huis is het namelijk het hele jaar door aangenamer wonen. Zo kunnen de bewoners genieten van een constante temperatuur. In de winter voelen de wanden eveneens warmer aan, want de thermische inertie van de binnenmuur blijft beter behouden. Deze thermische massa heeft een bufferende werking en zorgt voor die constante temperatuur van het binnenklimaat. Dit verhoogt dus op zijn beurt het comfortgevoel en vermindert de energiekosten.


Buitenisolatie het efficiëntst


Om een goed en gezond binnenklimaat en bijhorend optimaal wooncomfort te creëren, moeten zowel de architect als de wooneigenaar met verschillende zaken rekening houden. Eerst en vooral is het belangrijk om voor de juiste isolatiesystemen uit kwaliteitsvol materiaal te kiezen. “In vergelijking met andere isolatiesystemen, zoals binnenmuurisolatie of spouwisolatie, is buitenisolatie nog steeds het meest efficiënt voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. De binnenmuur is altijd warm en alle koudebruggen worden uitgeschakeld. Bij buitenisolatie is de draagmuur langs de buitenkant bovendien duurzaam beschermd tegen weersinvloeden en maakt waterinfiltratie geen kans. Het is wel belangrijk dat de isolatieplaten goed aansluitend geplaatst worden”, aldus Alexander Rickert Product Manager bij Sto.


Verder is het verplicht om een goede EPB-verslaggever aan te stellen, voor de aanvang van de werken. Zo kan er voordien een berekening gemaakt worden op basis van de architectuurplannen en de gekozen (isolatie)materialen. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met de ventilatie in huizen. Door onvoldoende ventilatie bij doorgedreven renovaties en nieuwbouw, bestaat de kans dat huizen warmer, stoffiger en vochtiger worden, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Een goede ventilatie in combinatie met de geschikte buitenisolatie, zorgt er daarentegen voor dat de lucht ververst wordt en de luchtvochtigheid daalt.


StoTherm buitengevelisolatiesysteem


Het gamma van Sto bevat de geschikte buitengevelisolatiesystemen om het binnenklimaat gezond te houden. De StoTherm-systemen zijn thermische buitengevelisolatiesystemen, of kortweg ETICS (External Thermal Insulation Composite System) genoemd, die in elk type woning de juiste hoeveelheid isolatie voorzien. Dit zorgt voor een beter thermisch comfort, een gunstig effect op de portemonnee en het milieu en geeft koudebruggen geen kans. De StoTherm-systemen zijn innovatieve ETICS die bestaan uit verschillende componenten, zoals de isolatie uit onder andere geëxpandeerd polystyreen (EPS), minerale wol, houtvezelisolatie of resolschuim, dat door middel van verlijming en/of pluggen op de ondergrond aangebracht wordt. Vervolgens wordt er een wapeningslaag en een afwerking aangebracht. Ze combineren de kracht van innovatieve producten met optimale thermische prestaties en een brede waaier aan afwerkmogelijkheden met sierpleister, steenstrippen, tegels, natuursteen of zelfs glasmozaïek.


Vraag je indicatieve hygrothermische berekening

Technical Service Center

Technical Service Center 

Freddy Mugisha & Els Desmedt

Tel.: +32 (0)2 568 09 49

Meer Sto news

Webinar

Klaar voor de isolatienormen van 2021?

Verbouwplannen? Kom alles te weten over isolatie en hernieuwbare energie in onderstaand webinar, in samenwerking met Batibouw. Minister van Wonen, Matthias Diependaele schetst het wettelijk kader en vindt de webinar alvast “een schot in de roos!”. Wij nemen het woord als expert in gevelisolatie en geven concrete tips en advies voor elk renovatieproject.

Assortiment StoBrick

Maximale ontwerpmogelijkheden

Met het StoBrick assortiment, bestaande uit negen collecties met meer dan honderd verschillende steenstrippen in allerlei kleuren, vormen en formaten zijn maximale ontwerpmogelijkheden realiseerbaar.

Catalogus StoStone

Ontdek de collectie 2021

Exclusieve gevels die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van thermische prestatie. StoStone, direct toegepast op de buitengevelisolatie systemen van Sto, bieden deze mogelijkheid.