Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Bionische gevelverven en hoe ze werken

Een zelfreinigende gevel het kan!

Hoe werkt StoColor Lotusan® G?

Waterafvoer is een van de voornaamste taken van gevelverven. De waterafstotende microtextuur in de StoColor Lotusan® gevelverf beperkt het contact van het water met het oppervlak. Het resultaat is dat vuil er samen met de regendruppels in enkele seconden van afloopt zo blijft de gevel langer proper.

In de praktijk StoColor Lotusan G gevelverf

Architect Reginald Schellen Afbeelding volledig weergeven

Architect Reginald SchellenNaam architectenbureau:
SCHELLEN ARCHITECTEN bvba

Website: www.schellen.beArchitectenbureau Schellen Architecten deed een beroep op de StoColor Lotusan G gevelverf om de sierpleister van een nieuwbouw BEN-villa in Wemmel te overschilderen.
Op welke werf werd het product toegepast?

De Lotusan gevelverf werd gebruikt om de sierpleister van een particuliere woning in Wemmel te overschilderen. Het is een hedendaagse BEN-villa die zowel privé als professioneel gebruikt wordt. Zo bestaat een deel van de woning uit een beroepspraktijk waarin de bouwvrouw als zelfstandig coach en loopbaanbegeleider werkt.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Bij Schellen Architecten overschilderen we sierpleister altijd met de StoColor Lotusan G gevelverf. Dit product biedt volgens ons heel wat voordelen. Zo heeft sierpleister eerst en vooral een wat korrelige structuur die een pak gladder oogt als ze overschilderd wordt met een gevelverf. Daarnaast is de StoLotusan erg waterafstotend, de frisse look van de woning blijft langer behouden en de gevelverf werkt efficiënt tegen vuil op de gevel. Vuildeeltjes worden met de regen mee van de gevel afgespoeld. Na een paar jaar kun je de gevel ook gemakkelijker eens laten afspuiten of eens volledig opfrissen.

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Wij werken standaard met deze gevelverf en ook de aannemer is voorstander van dit product. Ook de klant vraagt standaard naar manieren om de gevel optimaal te beschermen tegen verontreiniging, dus ook zij waren vragende partij. De bouwstellingen staan er bovendien toch, dus het is een ideaal moment om onmiddellijk een gevelverf aan te brengen.

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Voor het gebruik van de StoLotusan gevelverf hoeft de architect niet speciaal met bepaalde zaken rekening te houden. Maar om de buitenbepleistering in het algemeen goed te kunnen aanbrengen, moeten alle details natuurlijk in orde zijn. De ruwbouw moet dus met andere woorden perfect kloppen en alle onderdelen moeten goed voorbereid zijn. Sto voorziet voor de gevelverf bovendien een volledige lastenboekgenerator, dus je hoeft die enkel maar te volgen voor een perfecte uitvoering.

Sto-Lastenboekgenerator

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

De StoLotusan gevelverf is vooral interessant in omgevingen waar je doorgaans veel villa’s ziet. In steden waar er dan weer veel roet in de lucht hangt bijvoorbeeld, kies je beter voor een luchtreinigende gevelverf zoals de Photosan. Maar, voor elke omgeving is er een gepaste oplossing in het assortiment.

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Bij nieuwbouw kun je op twee verschillende manieren het lotuseffect op sierpleister zijn werk laten doen. Je brengt ofwel een laag Lotusan gevelverf aan onmiddellijk na plaatsing van de sierpleister, ofwel kies je voor een systeem waarin het lotuseffect al in de eindlaag van de sierpleister is verwerkt. Deze laatste optie is de helft goedkoper dan de eerste, maar wij kiezen er toch altijd voor om onmiddellijk na de plaatsing van de sierpleister twee lagen gevelverf aan te brengen. De poriën zijn dan beter gevuld zijn en de stellingen zijn toch aanwezig en de ramen mooi afgeplakt. De meerkost om op dat moment nog twee lagen gevelverf te plaatsen, is verwaarloosbaar. Bovendien zijn we van mening dat hierin echt niet bespaard mag worden omdat dit erg belangrijk is voor het behoud en het onderhoud van de sierpleister en dit een goede investering is op lange termijn.


Microcapsule, belangrijk om weten, hoe bekom je zelfreinigende gevels?

In de microcapsule leggen we in 1 minuut uit hoe je zelfreinigende gevels verkrijgt.

Film | 21