Terug

Huidevetters, Brussel (BE)

Project

Huidevetters

Architect

Dewil architecten

Uitvoering

Sebimat sprl

Bouwbedrijf

Brusselse Haard

Producten

Sto-Ceramic Tile

Een oud, monolithisch appartementsgebouw werd getransformeerd tot een hedendaags gebouw voor sociale huisvesting.


In 2009 schreef de Brusselse Haard een architectuurwedstrijd uit voor de herwaardering van de site “Huidevetters” in hartje Brussel. Na een zware renovatie werd het complex “Huidevetters-Wasserij" in oktober 2017 officieel ingehuldigd. Het totale complex bestaat uit een appartementsgebouw, de heraanleg van een openbaar plein (Krakeelplein) en een ondergrondse parking.


Isolatie van de buitenschil voor een hedendaags laagenergiegebouw.

Naast de vraag naar een originele architectuuraanpak om de sociale appartementsgebouwen te herwaarderen omvatte deze ook de isolatie van de buitenschil. De verouderde gebouwen beantwoorden niet meer aan de hedendaagse comfortnormen en werden omgevormd tot een nieuw en hedendaags laagenergiegebouw.


Vandaag genieten de bewoners van een rustige woonoase in het hartje van Brussel.


Verschillende insnijdingen in het oorspronkelijke volume verdelen het massieve gebouw in kleinere volumes en brengen meer licht tot diep in het gebouw. Aan de onderkant van de voorgevel werd er gekozen voor een grijze Sto Cermaic Tile en een witte Sto gevelpleister voor de bovenste verdiepingen. Aan de binnenkant van het complex brengt de groene kleur van het trappenhuis en de "zigzag" dynamiek en reliëf. Het architecturaal ontwerp zorgt voor een rustige woonoase in het hartje van Brussel.