Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Sainte-Barbe, Nivelles (BE)

Project

Sainte-Barbe

Architect

DR(EA)²M

Uitvoering

Faderi en Ersor

Bouwbedrijf

sociale woningbouwmaatschappij ‘Habitations Sociales du Roman Païs’

Producten

StoTherm Vario - StoBrick - Sierpleister

Foto's

Jean-Marie Vandermueren

Sainte-Barbe in Nijvel, een wijk in transitie

De werkzaamheden aan de vier woontorens in de wijk Sainte-Barbe begonnen in februari 2019. In totaal werden 240 appartementen gerenoveerd. De renovatie maakt deel uit van de projectoproep “Wijk in transitie” die eind 2012 werd gelanceerd door minister Nollet. Het programma “Wijk in transitie” blaast publieke woonwijken in moeilijke situaties nieuw leven in. Het multidisciplinaire project heeft tot doel de wijk Sainte-Barbe gemoedelijker en ecologischer te maken en ze beter te verbinden met het 350 meter verderop gelegen stadscentrum. De sociale woningbouwmaatschappij ‘Habitations Sociales du Roman Païs’ heeft het architectenbureau DR(EA)²M samen met het bureau Piron Ingenieurs aangesteld om het renovatieproject van de woontorens van Sainte-Barbe in Nijvel uit te voeren. “Een renovatie van de torens was niet de enige hefboom om deze uitdagingen aan te gaan, maar het was wel de prioriteit. Het was namelijk vooral belangrijk om het comfort van de bewoners ter plaatse te verhogen, en ook om de perceptie van de wijk te verbeteren door de nieuwe esthetiek van het gebouw, zowel door de bewoners zelf als door de bewoners van Nijvel in het algemeen. De werkzaamheden maakten het mogelijk bepaalde ruimtes op de begane grond van de torens om te vormen tot ruimtes voor verenigingen, diensten en zachte mobiliteit (fietsenstallingen), maar ook om de aanleg van de omgeving aan te pakken”, legt Alexandre Pierard uit, burgerlijk ingenieur architect gespecialiseerd in milieubeheer en manager van DR(EA)²M.

De uitdagingen van het budget en de sociale begeleiding aanpakken

Elk project is uniek voor het architectenbureau. In het geval van de Sainte-Barbe-torens was het budget een grote uitdaging om de gestelde doelen te bereiken. De 240 woningen moesten zo gerenoveerd worden dat alle bewoners van hetzelfde comfort konden genieten. “Ondanks het beperkt budget moesten we toch aanzienlijke niveaus van energieprestatie bereiken en een esthetiek die volledig brak met het verleden”, zegt Alexandre Pierard. Ook op het gebied van de uitvoering vormde dit project een bijzondere uitdaging, omdat de 240 huishoudens in hun huis moesten blijven wonen. Gedurende het hele project werden talrijke maatregelen genomen door zowel Roman Païs als het bedrijf Monument dat verantwoordelijk was voor de werf. Zij zorgden voor sociale begeleiding en een duidelijke communicatie met de bewoners.

De esthetiek en energieprestaties van de torens breken met het verleden

De torens werden gebouwd aan het eind van de jaren zeventig, toen er nog geen thermische regelgeving was. Het thermisch comfort en het energieverbruik zijn belangrijke factoren voor de bewoners. De bouwschil werd geïsoleerd. In de tussenruimte tussen de gevelwand en de dragende wand zijn polystyreenkorrels geblazen en er is een 12 cm dik isolatiesysteem toegevoegd, waardoor de muren tien keer minder warmte doorlaten.

Vanuit esthetisch oogpunt maakte het bijna exclusieve gebruik van gevelpleister het mogelijk een textuurspel te creëren met verschillende tinten. Op de begane grond werd gekozen voor het gebruik van steenstrips op isolatie, om de basis van de gebouwen te benadrukken en de duurzaamheid ervan te waarborgen. Dit materiaalspel maakte het mogelijk de verticaliteit van de torens te doorbreken door horizontale lijnen te creëren en zo het beeld van de gevels te verlichten. De helderheid van de hele site is dankzij de keuze van de gevelpleisterkleuren fundamenteel getransformeerd. De grauwe kleuren van de baksteen zijn verdwenen. “Het meest opvallende kenmerk van dit project is ongetwijfeld het gebruik van gevelpleistertinten die het volume van de torens lichter maken in de perceptie”, besluit Alexandre Pierard.

Nauwe samenwerking met Sto

Tijdens de bouw genoot het architectenbureau van de technische expertise van Sto. Ons technisch team gaf hen ondersteuning en advies om de uitdagingen aan te gaan die de volgende elementen met zich meebrachten: hoogte van de torens en het te bepleisteren oppervlak, risico’s op inzakken of afscheuren, aanwezigheid van een op te vullen gat, brandpreventie, speciale verbindingen, keuze van kleuren met aanvaardbare helderheidsindexen, enzovoort.