Kies je taal

In de materialisatie van het bejaardentehuis in Växjö speelde StoBrick, de keramische steenstripoplossing van Sto, een cruciale rol

Building: Humane Elderly Care, Växjö, SE - Architect: Kjellander Sjöberg, Stockholm
45302_2

Voor het gevelontwerp van een bejaardentehuis in Växjö koos het architectenbureau Kjellander & Sjöberg (Stockholm) voor een indrukwekkende gevel, gebaseerd op die traditionele patronen van de populaire en behaaglijke gebreide truien.

Setesdal, Noorwegen. In de 19e eeuw werd daar de legendarische Noorse trui ontdekt. Twee eeuwen later, op ruim 850 kilometer afstand van deze populaire vakantiebestemming, ontwikkelden de architecten van architectenbureau Kjellander & Sjöberg (Stockholm) een bejaardentehuis met een indrukwekkende gevel, gebaseerd op die traditionele patronen van de populaire en behaaglijke gebreide truien. In de materialisatie van het bejaardentehuis in Växjö speelde StoBrick, de keramische steenstripoplossing van Sto, een cruciale rol: de levendige buitenkant van het L-vormige gebouw is slim ontworpen met vier verschillende klinkerpatronen op geprefabriceerde geveldelen.

45304

Deze verfijnde look doet denken aan het experimentele huis ‘Muuratsalo’ van Alvar Aalto in Finland, waar de Deense architect de essentie vond van zijn ongeëvenaarde architectuur. De natuur stond altijd model voor zijn ontwerpen en het menselijk welzijn was het doel van zijn architectuur. Dit geldt ook voor de ontwerpers van Kjellander & Sjöberg: het ontwerp van het bejaardentehuis is hun statement over intelligente architectuur, die duurzaam nadenkt over de invloed op mens en omgeving. Elk geveldeel symboliseert een verhaal, een individu, een bewoner van het bejaardentehuis. De omgeving van het gebouw was een grote factor in het ontwerp, aangezien het zich in het hart van de prachtige regio Småland bevindt.

45303_2

Als “groenste stad van Europa“ is ecologische duurzaamheid erg belangrijk in Växjö. Daarom is het nieuwe bejaardentehuis met 72 wooneenheden LEED Platinum-gecertificeerd als een "extreem high-performance milieuvriendelijk gebouw". Daarnaast maakte dit project ook kans op de "European Union Prize for Contemporary Architecture / Mies van der Rohe Award", de meest prestigieuze Europese architectuurprijs.

45305
RIGHT OFFCANVAS AREA